Забележителности в Рибарска област Бяла-Долни чифлик-Аврен

Късноантичната крепост на нос Свети Атанас в град Бяла
Крепостта на нос Свети Атанас се намира в град Бяла , на самия бряг при носа. Отворена е всеки ден от 10 до 20 часа (зимата затваря по-рано). Входът е 5 лв., за учащи и пенсионери – 2 лв., за деца до 7 г. - безплатно.

Късноантичната крепост на нос Свети Атанас в град Бяла е отворена за посетители от май 2014 г. При разкопките тук са открити три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, цели улици и различни по предназначение сгради.
Централната улица е била най-оживеното място в града. Тук е имало магазини, занаятчийски ателиета, питейни заведения, гостоприемници за пътниците. По тази улица вероятно са минавали тържествените процесии, които са започвали и завършвали в църквата. В града на площ от близо 35 декара са живеели около 1000 души.
В града са открити три винарни, което означава, че местните хора са се занимавали основно с отглеждане на лозя и производство на вино (освен с корабоплаване и търговия с пристигащите тук кораби). Най-добре е запазена една от винарните, в която можете да видите макет на античен дървен уред за мачкане на грозде (известен като гръцка преса).
Градската баня в античността освен за къпане е служила и за лечение, размяна на клюки, решаване на спорове, сключване на сделки и дребна амбулантна търговия. Откритата в крепостта на нос Свети Атанас баня е имала три помещения: фригидариум (студено помещение със студена вода), тепидариум(топло помещение с топла вода) и калдариум(горещо помещение с гореща вода), като къпещите се са преминавали последователно от едно в друго.
Открита е древната базилика, като са възстановена – няколко колони, част от олтара и олтарната маса. Така едновременно можете да придобиете представа как е изглеждало мястото в древността и да оставите част от картината на въображението си. Поглед към църквата е всъщност поглед към ръба и Черно море – тук е краят на нос Свети Атанас.вен базиликата, са открити жилище на епископа, две кръщелни (където във времето на ранното християнство са били кръщавани предимно възрастни хора), както и свещен кладенец и сграда за съхранение на дарове. В границите на пристанищния град са открити общо 30 сгради с различни функции, изби, кръчми, жилищни сгради, заведения за забавление. Някои от тях са били на един етаж, други – на два. Повечето от тях не са запазени заради пожари и нападения. Въпреки че имала ров и крепостна стена с дебелина 180 см, крепостта престава да съществува през 614 г., когато е унищожена до основи от аваро-славянско нашествие.